WAT IS

Wat is systemisch werk?

Kort en krachtig: Systemisch werk is een methode om dynamieken en verstrikkingen in systemen (in jezelf, je gezin, je familie, een bedrijf, een land etc) op te sporen, er inzichten over op te doen en met interventies de zaak weer op stroom te krijgen.

Met onze ratio kunnen we de complexiteit van een vraagstuk vaak niet omvatten. We zien maar een deel van het probleem en we hebben daar allemaal ons eigen verhaal bij. Met systemisch werk kijk je ook naar binnen en werk je met de essentie, de ziel of hoe je dat wilt omschrijven. Dáár lijken veranderingen die het systeem ten goede komen makkelijker te vinden en uit te voeren.

Yés, daar zit een component in die nog niet wetenschappelijk is verklaard, maar alle opstellers en representanten die systemisch werk ervaren hebben zijn onder de indruk van wat er kan ontstaan,  ook de meest sceptische. Lees er hier iets meer over.

Er is veel informatie te vinden over wat systemisch werk is op internet.  We werken allemaal vanuit dezelfde basis, maar ieder vind zijn of haar eigen vorm(en).

Zowel voor individu als groep

Systemisch werk is geschikt voor individuen en voor groepen met een vraag of thema.

Soorten systemisch werk

Je kunt een structuuropstelling doen rondom een vraag of een thema. Denk dan aan werk, bezieling, vriendschappen, relatie, autoriteit, weerstand, authenticiteit, talent, angst, onzekerheid, of bijvoorbeeld een doel wat je wilt bereiken.

Je kunt een familie opstelling doen, waarbij je in een groep werkt met representanten die personen of thema’s vertegenwoordigen uit jouw systeem.

Als je een structuur- of familieopstelling niet in een groep, maar 1:1  met een opsteller wilt doen, werken opstellers met poppetjes of symbolen óf met vloertegels. Het geeft inzicht in dynamieken en verstrikkingen die er zijn.

Systemisch werk combineren met creatieve uitingen om inzichten steviger in jezelf te verankeren geeft ook zinnige resultaten. Deze methode organiseer ik samen met mijn zus Angelique Desiree. Kijk in de agenda voor data of ga direct naar www.ja-sessies.nl

Met LIP opstellingen kun je heel gedegen naar je eigen ontwikkeling kijken en meer acceptatie vinden.

Organisatieopstellingen zijn héél fascinerend om binnen een complex systeem te onderzoeken wat nodig is om de boel weer op stroom te krijgen.

Het opstellen van de vrouwenlijn of de mannenlijn waar jij een plaats in hebt, kan verhelderend werken over oorzaken van gedrag. En daar een shift in brengen.

Met blinde opstellingen hou je heel bewust ‘verhalen’ vanuit het hoofd lang uit de opstelling.

Meerdere opstellers nemen maatschappelijke vraagstukken met verschillende krachtenvelden onder de loep.

Er is ook steeds meer vraag naar opvoedopstellingen, of opstellingen voor een samengesteld gezin.

Enkele opstellers combineren systemisch werk met oude rituelen.

Opstellingen met paarden blijken tot heel verrassende inzichten te kunnen leiden

Er zijn vast nog veel meer vormen die ik nog niet ontdekt heb. Mijn ogen en oren staan er altijd voor open.

Een passende vorm voor iedereen

Er kan dus heel veel binnen systemisch werk, ik zoek graag met je naar een passende vorm.

Zeker met opstellers met andere aandachtsgebieden waar ik mee samenwerk is er vast een oplossing op maat te vinden voor elke vraag die je hebt. Stel ‘m dus gerust!